Áfa visszaigénylés behajthatatlan követelésekből

Mi a teendő akkor, ha termékünk vagy szolgáltatásunk ellenértékét nem sikerült behajtanunk, mert példának okáért korábbi ügyfelünk, partnerünk csődbe ment?

Hogyan történik ebben az esetben az általános forgalmi adó fizetése és mit tehet az, akinek tartoznak? Bizonyos feltételek mellett az áfa visszaigénylés behajthatatlan követelésekből is lehetséges. A megoldás lehetőségei előtt azonban vessünk egy pillantást a behajthatatlanság okaira.

 

A behajthatalanságnak négy oka lehet

1. Első ok a fedezet hiánya, ami lehet részleges, vagy teljes. Ha a követelésünk egy részének érvényt tudtunk szerezni a végrehajtási eljárás során, akkor a fennmaradó rész lehet adóalapot csökkentő összeg.

2. A második ok, ha a hitelező elengedi a követelést. Ez általában csődeljáráskor, felszámolási eljáráskor, esetleg egyezségi megállapodás keretében szokott megtörténni az önkormányzati adósságrendezési eljárás során.

3. A harmadik eset, amikor a felszámoló ad ki nyilatkozatot a fedezet hiányáról, mely akkor működik, ha a felszámolás kezdete óta legalább két év telt el. Ez az úgynevezett behajthatatlansági nyilatkozat, mely akkor is érvényes, ha a két év alatt még nem zárult le a felszámolás.

4. Az utolsó lehetőség pedig, ha vagyonfelosztás történik a már végbement felszámolás vagy adósságrendezés során. Itt pedig szintén megtörténhet, hogy az átvett eszköz nem bizonyul elégséges feltételnek.

irodai munka számítógépen

 

A 2017-es uniós döntés

2017-ben az Unió Bírósága azt a döntést hozta, hogy a behajthatatlan követelésekre vonatkozó áfa visszatérítésre kerüljön, mely a 2016. január 1-je után keletkezett követelésekre volt érvényes.

A visszatérítésnek formális feltételei voltak, és egyes esetekben a döntés arra is lehetőséget adott , hogy a 2016 előtt keletkezett követelések áfáját visszaigényeljék a cégek. Ez a lehetőség azonban csak egy rövid ideig 2020 közepéig élt.

Most azonban ismét felcsillanhat a remény mindazok számára, akik 2016 előtti behajthatatlan tartozás miatt szeretnék csökkenteni az adóalapot, még olyan esetekben is, amikor az önellenőrzés már nem lehetséges.

2021. december 7-én van a határideje egy speciális kérelem beadásának, mely a következő esetekben jogosít fel az áfa visszatérítésére:

A korábbi behajthatatlansági törvényeknek való törvényi megfelelés, adójogilag elévült teljesítési időpont és 2016 előtti szolgáltatás vagy termék teljesítés.

Fontos elvárás még, hogy a követelésnek 2020. június 10. és 2021. június 10. között kellett véglegesen behajthatatlanná válnia.

Akinél ez a dátum korábbra tolódott, tehát 2020. június 10-e előtt vált véglegesen behajthatatlanná a követelésük, azoknak a december 11-ei határidőt érdemes észben tartani, és az Unió Bíróságának döntésére hivatkozni a visszatérítési lehetőségért.

adó szókirakó

 

Az előbbi esetben 6 hónapon belül születik majd meg a döntés, és jó eséllyel a hitelezőnek visszajár a törvényi feltételeknek megfelelően az áfa.

A második eset bonyolultsága ellenére néhány hét alatt az Unió Bírósága előtt vizsgálják ki a körülményeket, ami már kevésbé egyértelmű végeredménnyel kecsegtet. Mégis érdemes tenniük egy próbát vele azoknak a cégeknek, akiknek 2020. június 10-e előtti behajthatatlan követelésük van.

Céges adójogi kérdésben keressen bátran!

drweidinger