Emelkedett a munkaügyi és munkavédelmi bírság

Mélyebbre kell nyúlni a pénztárcájában a munkavédelmi bírság fizetőjének

A munkavédelmi bírság szignifikáns módon emelkedett. A munka törvénykönyvről szóló 2012. évi I. törvény meghatározza, hogy a munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére, egészségi állapotára tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat. Emellett a törvény arról is rendelkezik, hogy a biztonságos munkavégzés és az egészséget nem veszélyeztető követelményeket a munkáltató biztosítja. Ezen rendelkezések érvényesülése és a munkavállalók védelmének elősegítése érdekében a prevencióé a főszerep, amellyel csökkenthető a munkahelyi baleset bekövetkezésének valószínűsége. A prevenció támogatásaként márciustól megemelkedtek a munkavédelmi és foglalkozás-felügyeleti szabálytalanságok bírságtételei.

Munkavédelmi bírság - számológép és jegyzetek egy asztalon.

Az emelkedés konkrétan azt jelenti, hogy 2024. március elsejétől a munkavédelmi bírságok alsó határa munkavállalónként a duplájára, azaz 100 ezer forintra emelkedik. A felső határ viszont a jelenlegi tízszeresére, azaz 100 millió forintra nő. Emellett egészségkárosodás vagy munkabaleset esetén háromszorosára, súlyos munkabaleset esetén tízszeresére, halálos munkabalesetnél húszszorosára emelkedik a bírságtétel.

A bírság végleges összege kapcsán figyelembe veszik a szabálytalanságok számát, illetve a veszélyeztetés időtartamának hosszát is, illetve az ezeken kívül esetlegesen felmerülő súlyosbító tényezők pedig tovább növelhetik a kiszabott bírság összegét.

A munkavédelem mellett a foglalkozás-felügyeleti bírságtételeknél is számottevő a növekedés. A bírságtételek alsó határa márciustól az ötszörösére, azaz 150 ezer forintra módosul. Az alsó határon túl a felső határ is változik, kivéve a mikro- és kisvállalkozásokat. A középvállalkozás esetén 20 millió forintra, valamint legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások esetén pedig 25 millió forintra nő a bírság maximuma.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint az új idegenrendészeti törvény szabályaival összhangban a harmadik országbeli állampolgárok engedély nélküli foglalkoztatására vonatkozó szankciók is tovább szigorodnak.

Ügyvédi segítségre van szüksége? Vegye fel velem a kapcsolatot!

drweidinger