Generációváltás a cégvezetésben

A generációváltás a cégvezetésben egy sok fejfájást okozó, bonyolult téma , amely várhatóan immár rövid időn belül, megannyi cégvezető életében központi kérdéssé válik Magyarországon. Olyan megválaszolásra váró, késlekedést nem engedő kérdés lesz ez, amely kiemelkedő hatással bír a GDP-re és a munkaerőpiacra egyaránt.

Megújulás a sikerért

Bár a generációváltás alapvetően szervezetfejlesztési kérdés, annak érdekében, hogy a cégutódlás sikeres legyen, nélkülözhetetlen a hatékony, célirányos, vállalati kommunikáció. De fontos az a felismerés is az alapítók részéről, hogy a diadal érdekében szükséges idejében megtervezni és elkezdeni a generációváltás megvalósítását jogi szakértő segítségével.

A cégvezetők több opció közül is választhatnak a generációváltás lebonyolítása kapcsán, ugyanis léteznek az öröklésnek olyan jogi alternatívái, amelyek révén rugalmasan kezelhető az alapító visszavonulása, illetve az utódok cégvagyont érintő jogai is.

Ajándékozás vagy eladás alacsony értéken

Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a cégtulajdon átruházására, ha az alapító ajándékba adja. De alacsony értéken akár el is adhatja gyermekeinek, unokáinak a családi vállalkozást. Amennyiben azonban – ahogy az általában lenni szokott – a generációváltás folyamata nem egyik pillanatról a másikra történik. Az alapító dönthet például úgy, hogy egy kisebb részt egy ideig még megtart magának, így a vállalat nyereségének egy bizonyos hányada hozzá kerül és felügyelheti is az utódok munkáját.

Családi holdingtársaságok

Egy másik alternatíva lehet a tulajdonosi jogok gyakorlására, főként több cégből álló nagyvállalatok esetén, ha az utódok egy holdingtársaságon keresztül birtokolják a céget. A holding, azaz vagyonkezelő társaság jogi szempontból nem különbözik a többi cégtől, létrehozása mégis több szempontból előnyös. Például a családon belüli tulajdonviszonyokat elég csak a holding szintjén meghatározni. A későbbiekben eszerint gyakorolhatják majd a többi vállalkozás felett a jogaikat az utódok.

Bizalmi vagyonkezelés

Ennek a rendkívül rugalmas jogi eszköznek a lényege, a jogi és gazdasági értelemben vett tulajdonjog kettéválasztása. Eszerint az alapító egy olyan szerződéssel ruházza át a vagyontárgya, részvényei vagy üzletrésze feletti tulajdonjogot az utódnak, amiben pontosan megfogalmazza, hogy milyen feltételekkel gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat. Ennek értelmében a családtagok bármiféle beleszólási jog nélkül, kizárólag a nyereségből részesülnek. A cég irányítását egy harmadik személy, az erre kijelölt utód végzi.

Magánalapítvány

Nemrégiben vezették be a piacra a vagyonkezelő alapítványokat a generációváltás egyik legújabb eszközeként, mely hasonlóan a bizalmi vagyonkezeléshez, a szerint az elv szerint működik, hogy az alapítvány kezeli az alapító által meghatározott vagyontárgyat, illetve az alapító okiratban foglaltak szerint intézi a különböző juttatásokat a kedvezményezetteknek.

Bizony cseppet sem egyszerű feladat megtalálni az ideális utódot, aki tovább vezetheti a céget, hiszen számos családi vállalkozás esetében az immár felnőtt gyerekek nem alkalmasak a cégvezetésre, vagy egyszerűen nem akarják átvenni a stafétabotot. Amennyiben a családon belül nem sikerül ideális vezetőt találni, két megoldás is létezhet. A vállalkozás további működéséhez cégen belüli utódot, vagy cégen kívüli jelöltet kereshetnek. Ehhez a stabil jogi háttér adja a biztonságos alapot.

Generációváltással kapcsolatos jogi segítségért bátran forduljon hozzám!

drweidinger