Egyetemi felvételi, lakáskérdés

2018.07.25-én este 8 óra, több mint 110 ezer család életében hoz változást: az érettségizők számára ekkor derül ki, hogy melyik intézménybe kerültek felvételre és ekkor derül ki az is, hogy országon belül hol fogják tölteni az elkövetkező éveket az újdonsült egyetemisták.

Mind az eladó lakásokért, mind a bérelt lakásokért a felvételi ponthatárok kihirdetésével elindul az egyetemisták és főiskolások rohama.

Budapesten és a vidéki egyetemi városokban is a nagyobb egyetemekhez és a belvároshoz közeli, jó tömegközlekedéssel rendelkező városrészek a legkeresettebbek.

Mint az ismeretes, nem csak az eladó lakások árai, hanem a bérbeadó lakások (köznyelvben: albérlet) árai is rohamosan emelkednek az érintett városokban. Átgondolandó, hogy a gólyatábor után bérelt, vagy saját lakásban kezdje a tanévet a diák szeptembertől.

Mind a lakás bérlés, mind pedig a lakás vásárlás esetén érdemes ügyvéddel konzultálni, aki elkészíti a szükséges szerződést, illetve a felek közötti egyeztetésben is közreműködik.

A szimpatikus lakás esetén nagyon fontos tényező a gyorsaság, ugyanis lakás vásárlás és bérlés esetén is napokon belül elkelnek a jó állapotú és reális árú ingatlanok.

Fontos, hogy adásvételi vagy bérleti szerződés nélkül semmilyen összeg (nevezzék azt foglalónak, előlegnek vagy bármilyen más néven) ne kerüljön átadásra a bérbeadónak vagy az eladónak. Amennyiben ingatlanközvetítővel leltünk rá a kiszemelt ingatlanra, kialakult gyakorlat, hogy az ingatlanos a vételi szándéknyilatkozat aláírásával egyidejűleg kéri meghatározott összeg átadását is.

Lakás bérlet esetén is ragaszkodjanak az ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző előtti szerződéshez a későbbi problémák megelőzése érdekében.

Őszi blog cikkemben további tippeket talál az ingatlan vásárlásával és bérletével kapcsolatban.

Lakás vásárlás vagy bérlet esetén forduljon hozzám bizalommal!

drweidinger