Esküvőszervezés jogi szemmel – vagyonjogi szerződés

A „nagy nap” sok szervezéssel jár, és még ebben a kellemes várakozással teli időszakban jogi feladatokkal is szembe kell nézniük a házasulóknak, hogy minden tökéletes legyen.

Fontos tudni, hogy az egyházi (templomi) és az ún. polgári esküvő nem helyettesíti egymást, és így nem is előfeltétele például a polgári esküvő megléte az egyházi esküvőnek. Lássuk, jogi szemmel mire figyeljünk esküvőszervezés közben.

Házassági szerződés? A házasulóknak érdemes rendezni vagyonjogi viszonyaikat akár az esküvőszervezés alatt is.

Nem csak a 18. életév betöltését követően van lehetőség házasságot kötni. Házasságkötésre a Ptk. gyámhivatali engedéllyel már 16 éves kortól lehetőséget ad. Azonban a nők átlagosan 30 évesen mennek férjhez, míg a férfiak 32 éves korukban nősülnek.

Az „igen” kimondása után, ha már tudják a jegyesek, hogy hol tartják az esküvőt, az adott település (vagy budapesti kerület) anyakönyvvezetőjéhez kell, hogy menjenek. Az anyakönyvvezető a házassági szándék bejelentésétől számított 31. napra tűzheti ki legkorábban az esküvő napját.

Az anyakönyvvezető előtt nyilatkozni kell a házasulandók névviseléséről és a születendő gyermekek családnevéről is. Egyre gyakoribb, hogy a férj a házasságkötés után a felesége családi nevét viseli. De házassági névként akár kettőjük családi nevét is összekapcsolhatja.

Érdekesség, hogy a házasságkötés nyilvánosan történik és csak a házasulók kérelmére zajlik a nyilvánosság mellőzésével. Illetve – a jegyző engedélye alapján – a hivatalos helyiségen kívül más, erre megfelelő helyen is történhet. A házasságkötés illetékmentes (kivéve: a házasságkötő teremért, külső helyszínért, munkaidőn túli közreműködésért az önkormányzati rendeletben megállapított mértékű díjat kell fizetni).

Kössön szerződést

Mivel az esküvő több millió forintos költségvetéssel jár, célszerű valamennyi szolgáltatóval írásbeli szerződést kötni: legyen az az esküvőszervező, az esküvő helyszíne, a catering, a fotós-videós, a DJ vagy zenekar, az esküvői dekoráció és virág, az esküvői stylist (haj, smink), a vendégek szállítására és szálláshelyének biztosítására szerződött szolgáltató.

Amennyiben az esküvőszervezés alatt szerződésben rögzítjük a szolgáltató kötelezettségeit, illetve azt, hogy azonos vagy magasabb színvonalú helyettest köteles biztosítani, akkor nem érhet nem várt meglepetés akkor, ha valamelyik szolgáltató nem tud megjelenni az esküvőn, vagy nem megfelelő szolgáltatást kapunk.

A házasság megszűnik az egyik házastárs halálával vagy bírósági felbontással. Manapság minden második házasság válással végződik, így Magyarországon is egyre gyakoribb a házassági vagyonjogi szerződés. Ez az esküvő előtt és utána is bármikor megköthető.

Ha a házassági vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, a házastársak között a házassági életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség (törvényes vagyonjogi rendszer) áll fenn. A törvényes vagyonjogi rendszer az életközösség kezdetétől hatályosul akkor is, ha a házastársak a házasságkötés előtt élettársakként éltek együtt.

Ősszel további bejegyzésben foglalkozom a házassági vagyonjogi szerződéssel.

Esküvői szolgáltatóval kötendő szerződés vagy házassági vagyonjogi szerződés esetén forduljon hozzám bizalommal!

drweidinger