Cégalapítás személyes jelenlét nélkül

Az online ügyintézésre való áttérés újabb mérföldkövét hozta el a 2022. augusztusi Cégtörvény módosítás, mely a személyes jelenlét nélkül is lehetővé teszi a cégalapítás menetét.

  1. augusztus 1-től lépett érvénybe az az uniós irányelveknek megfelelő

9/G paragrafus, mely a 2007-től érvényes elektronikus cégeljárást teszi még egyszerűbbé.

Rövidebb, rugalmasabb, gyorsabb és olcsóbb így a Kft. alapítása, mely a kizárólag elektronikusan aláírt okiratokat veszi alapul.

Mi változik az elektronikus cégalapítás során?

Az elektronikus cégalapítással a teljes folyamat a digitális térben marad. Amellett, hogy egyáltalán nincs szükség így személyes találkozásra, az eljárás rövidebb határideje is vonzó szempont lehet.

A formai hiba esetén eddig elutasították a kérelmet, melyről 3 munkanapon belül kapott értesítést az eljáró ügyvéd. Ez a határidő most egy napra rövidül.

A hiánypótlásra felszólító végzést a cégbíróság a korábbi 8 munkanapról elektronikus cégalapítás esetében 5 munkanapra csökkentette, míg az általános elbírálás határideje 15-ről 10 munkanapra rövidült.

cégalapítás

Fontos azonban arra figyelni, hogy minden szükséges dokumentum elektronikus okiratként jöjjön létre, tehát egyetlen irat sem lehet csatolva, ami utólag lett elektronikusan aláírva.

Ezekre lesz szüksége, ha elektronikusan alapítana Kft.-t.

Az elektronikus formában létrejött iratok mellett mindenkinek, aki aláír, rendelkeznie kell elektronikus aláírással. Ennek legegyszerűbb módja, ha elektronikus aláíró tanusítványt szerzünk, melyet szintén intézhetünk online, a még jobb hír pedig, hogy más alkalmakkor is hasznát vehetjük, minden olyan esetben, amikor személyesen írnánk alá. Mindössze a mobiltelefonunkra van hozzá szükség.

Az online cégalapítás során minden dokumentumot elektronikus aláírással kell ellátniuk a résztvevő feleknek. 

Az alapítókra vonatkozó ügyvédi azonosításhoz a Magyar Ügyvédi Kamara engedélyével online, Zoom-on vagy Skype-on ellenőrzi a személyazonosságot az ügyvéd, mely a pénzmosás megakadályozása miatt szükséges.

Fontos még tudnunk, hogy a Kft. jegyzett tőkéje kizárólag pénzbeli vagyoni hozzájárulásként elfogadható.

Mindezekből egyértelműen látszik az az üdvözlendő irány, hogy szinte bárhonnan könnyen és gyorsan alapíthatunk céget, mely lényegesen rövidebb idő alatt, mindössze 10 munkanapos határidővel bejegyzésre kerül, ha hiánypótlásra nincs szükség.

 

Kérdése van? Ügyvédi segítségre van szüksége? Forduljon hozzám bizalommal!

drweidinger