Börtönbüntetés járhat a munkabaleset eltitkolásáért

A munkabaleset eltitkolása nagyon veszélyes lehet

Rendkívüli figyelemmel kell lennih ha munkabaleset lehetősége áll fenn. A Kazincbarcikai Járásbíróság két év szabadságvesztésre ítélt – öt év próbaidőre felfüggesztve – egy férfit azért, mert megpróbált eltitkolni egy olyan munkabalesetet, amelynek sértettje másnap elhunyt.

A cselekmény esetében a vádlott által vezetett cég nem végezte el a raktárépületen a szükséges karbantartási és állagmegóvási munkálatokat. Ennek eredményeként a csarnok padlózatán gödrök voltak, illetve az épületben a megfelelő világítás sem volt biztosított.

Jog - kalapács és mérleg

A raktárépületben egy másik cég munkavállalói állványozási munkálatokat végeztek, amelyet a vádlott felügyelet és irányított is egyben. A munkanap során a vádlott arra utasította a sértettet, hogy vegyen részt az állványpakolásban. A vádlott azonban nem ellenőrizte a munkafolyamatot és a szükséges munkavédelmi eszközök viselését sem. A sértett közben önként levette a fejvédő sisakot, majd a pakolás közben elesett és beütötte a fejét, amelynek következtében eszméletlenül feküdt a földön, amelyet később egyik munkatársa észlelt.

A sértett kollégája értesítette a vádlottat a fejleményekről, aki a munkabaleset eltitkolásából kifolyólag nem értesítette a mentőket és azt a munkavállalóknak is megtiltotta. A sértettet végül az ugyanott dolgozó fia vitte be a kórházba, aki – mint a vizsgálatok során kiderült – többszörös koponyatörést és agyzúzódást szenvedett, majd a kórházba érkezést követő napon elhunyt.

Kérdése van? Ügyvédi segítségre van szüksége? Forduljon hozzám bizalommal!

drweidinger