Amikor az üzlet az online térbe költözik

Az elmúlt 5 év leggyorsabb növekedését produkálták hazánkban a webáruházak az idei évben.

2020-tól az első sorokból vehettük szemügyre, hogy milyen is az, amikor az üzlet az online térbe költözik.

Több mint 43 százalékkal nőtt a tranzakciók száma, értéke pedig 50 százalékkal 2019 második negyedévéhez képest az MNB adatai szerint. Az online vállalkozások váltak a koronavírus győzteseivé, és amelyik vállalkozás megtehette, az villámgyorsan újratervezett, és költözött az online térbe. Ezzel a váltással azonban a teljes működésüket át kellett gondolniuk, mert előre menekülve teljesen újszerű jogi helyzetekkel is szembetalálták magukat.

 

Nézzük most végig, melyek is ezek!

A webáruház indítása – néhány speciális esettől eltekintve – nem engedélyköteles tevékenység. A számlaképesség feltétel, és az adószámos magánszemélyen kívül bármilyen vállalkozási formával űzhető a tevékenység.

Noha engedélyt nem igényel, bejelentést igen, amit a székhely szerint illetékes jegyzőnél tehetünk meg csomagküldő kereskedelem néven. A tevékenységet végezhetjük már a bejelentés pillanatától. Azonban érdemes megvárni a jegyzői jóváhagyást, mert vitás kérdések esetén annak érkezéséig fel kell függesztenünk a tevékenységünket.

A könyvelőnk segítségével, de akár mi magunk is felvehetjük vállalkozásunk tevékenységeként a csomagküldő internetes kereskedelmet a 4791 TEÁOR számmal, amely elegendő akkor, ha kizárólag interneten keresztül értékesítünk.

Természetesen a székhely szerint illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál kamarai tagságot kell váltanunk, és környezetvédelmi termékdíjat is kell fizetnünk a NAV-nak, ha mi magunk csomagolunk, vagy például reklámkiadványokkal foglalkozunk.

Termék csomagolás

A környezetvédelmi termékdíj megfizetése egyébként minden olyan esetben kötelező, ahol a gyártás, vagy a kereskedelemből származó bármilyen más tevékenység során nagy mennyiségű hulladék képződik. A csomagolóanyagokon kívül a vegyipari vagy elektronikai termékek is ide tartoznak, melyekről a részletes listát a 2011. évi LXXXV. törvény tartalmaz.

Végül, de nem utolsó sorban a GDPR előírásainak való megfeleléshez kérjünk minden esetben jogi segítséget, mert ma már nagyon szigorú ellenőrzések és bírságok védik a felhasználók, vásárlók adatainak biztonságát.

Ezek a feladatok minden webáruház indításánál megjelennek, vannak azonban a korábban említett speciális területek, ahol több teendőnk lesz az itt felsoroltaknál.

 

A speciális területek fokozott figyelmet igényelnek

A specialitás az online árult termékek típusától függő, vannak ugyanis olyanok, melyek üzletkötelesek, tehát nem árulhatjuk őket webáruházban. Ide főként a fegyverek, a különféle vegyszerek és a kedvtelésből tartott állatok tartoznak.

Szakhatósági engedélyre lesz szükségünk, ha például gázpalackot, tüzelőanyagot, építőanyagot vagy járműveket értékesítenénk online, és az ÁNTSZ-hez kell fordulnunk, ha élelmiszert, kozmetikai vagy vegyipari termékeket, vagy mezőgazdasági cikkeket szeretnénk forgalmazni. A kiszállításra átállt éttermeknek volt szükségük például ennek az engedélynek a beszerzésére tevékenységük megkezdéséhez.

Termékcsomag összeállítása

Külön bejelentést igényel Kormányablakon keresztül a nemesfém dísztárgyak, órák és ékszerek forgalmazása, melyekhez – ha későbbiekben bolti forgalomban is tervezünk árusítani – be kell szereznünk az ötvös, óra-ékszer kereskedelmi vagy értékbecsüs végzettséget.

A webáruház indítása noha nem igényel nagy felkészülést, az eredményességért következetes marketing tevékenységgel dolgozhatunk meg. A stabil alapok megteremtéséért pedig egy olyan jogi háttérrel, mely bármilyen helyzetben biztosítja a jogszerű működést.

 

Ügyvédi segítségre van szüksége webáruháza indításához vagy működtetéséhez? Vegyük fel a kapcsolatot!

drweidinger